Personal Training

Hoe kies je de juiste personal trainer?​

Als je klaar bent met ploeteren in de sportschool zonder de gewenste resultaten te halen, is het misschien wel tijd voor deskundig advies. Dan is sporten met een personal trainer een interessante optie voor jou. Maar hoe kies je een personal trainer?

Omdat je geen papiertje nodig hebt om personal trainer te worden, is het aanbod aan personal trainers inmiddels tot grote hoogtes gestegen. Hierdoor zie je al snel door de bomen het bos niet meer. En vaak geldt, hoe groter het aanbod, des te lager de prijs. Maar geloof mij: Een ervaren en professionele personal trainer die z’n werk serieus neemt, zet zichzelf niet weg voor drie tientjes per uur. 

Kortom, het vinden van de juiste personal trainer is nog niet zo simpel. Er zijn namelijk veel factoren waar je rekening mee moet houden. Ik neem je mee langs die factoren. En ik help je graag op weg met tips en nuttige informatie voor het vinden van jouw perfecte personal trainer.

In dit artikel:

Waar vind je een personal trainer?

Je kunt in principe gewoon bij je lokale sportschool franchise langsgaan voor een personal trainer. Want iedere ‘fitness instructeur’ bij de sportschool om de hoek mag en kan zich ook personal trainer noemen. Dit komt omdat het beroep personal trainer niet beschermd is. Dit maakt het voor jou als consument moeilijk om een professional te onderscheiden van een ‘fitness instructeur’. 

Een echte personal trainer is hiervoor gecertificeerd. Maar er zit een duidelijk verschil in certificering. Zo hebben sommige trainers een cursus van een aantal weken gevolgd, anderen zullen volledig HBO-gecertificeerd zijn. Kies vooral een trainer waar jij je prettig bij voelt. Het gaat immers om jou en jouw doelen.

Ik raad je aan om via internet op zoek te gaan naar een personal trainer in de buurt. Dat doe je heel simpel door op Google bijvoorbeeld ‘personal training groningen’ of ‘personal trainer groningen’ te zoeken. 

Naast de grote sportschool franchises zul je op Google de personal trainers vinden die hun eigen gym hebben, die bij jou thuis kunnen komen of je meenemen om buiten te gaan sporten. Bekijk het aanbod in jouw buurt en maak een top 5 van personal trainers die jou het meeste aanspreken. Hoe je daarna een keuze maakt, leg ik verderop in dit artikel uit. 

Je kunt natuurlijk ook navraag doen in je netwerk of je iemand kent die met een personal trainer werkt. Een goede referentie van een familielid, vriend of kennis kan in dit geval veel waard zijn.

personal trainer juiste techniek

Wat mag je van een personal trainer verwachten?

In een eerder artikel waarin ik uitleg wat een personal trainer precies doet, ga ik ook in op wat je kunt verwachten wanneer je met een personal trainer aan de slag gaat. Hieronder ga ik er nog uitgebreid op in. 

Een personal trainer doet veel meer dan alleen begeleiden op het vlak van sport en beweging. Bij het behalen van je doelen komt namelijk meer kijken dan alleen sporten voor je gezondheid. Een goede personal trainer kijkt ook samen met jou naar voeding, mental coaching en je algehele leefstijl.

Een goede personal trainer verzorgt de volledige begeleiding rondom het sporten. Hij of zij weet als geen ander welke oefeningen het beste bij jouw doelen passen en waarom dat zo is. Bovendien houdt hij of zij een oogje in het zeil om ervoor te zorgen dat jij de oefeningen altijd technisch correct uitvoert. Zo voorkom je vervelende blessures. 

Als je moeite hebt om jezelf te motiveren om te gaan sporten, kan een personal trainer een welkome stok achter de deur zijn. Vaak nemen we een afspraak met onszelf minder serieus dan een afspraak die we met een trainer hebben staan. Een vast sportmoment in je agenda zorgt ervoor dat je in een lekkere positieve flow terecht komt. 

Het opbouwen van een vertrouwensband met hun sporters is voor een goede personal trainer een belangrijke sleutel tot succes. Daarom zal hij of zij altijd een vrijblijvend intakegesprek aanbieden om samen te kijken of jullie een match zijn. Naast een gratis intakegesprek, gaat de trainer ook kijken waar je nu staat. Dit wordt ook wel een gezondheids- of nulmeting genoemd. 

Hierbij wordt gekeken naar je huidige conditie en kracht, maar ook naar je algehele gezondheid. Factoren zoals gewicht, leeftijd, geslacht en voedingspatroon worden ook meegenomen. Gebaseerd op deze meting wordt er een persoonlijk programma voor je opgesteld.

Of je nu gezond wilt afvallen, aan wilt komen in spiermassa, flexibeler, explosiever of sneller wilt worden, wil kunnen sporten met weinig tijd, wilt trainen voor een sixpack of gewoon meer energie gedurende de dag wilt hebben. Wat jouw doel ook is, een personal trainer kan je helpen om de meest uiteenlopende gezondheidsdoelen te realiseren.

Wat levert een personal trainer op ten opzichte van alleen sporten?

Voor iemand die nadenkt om voor personal training te kiezen, is dit een hele belangrijke vraag om te stellen. Want voordat je gaat investeren in een trainer, wil je natuurlijk wel duidelijk voor ogen hebben wat het sporten met een personal trainer oplevert als je dit naast het sporten in de sportschool legt. 

5 redenen waarom je met een personal trainer zou moeten werken:

  • Wanneer je het zelf niet voor elkaar krijgt om structureel te gaan sporten kan een personal trainer een gewenste stok achter de deur zijn. Geloof mij: De afspraak met je trainer die erop gebrand is om samen met jou je droom resultaat te realiseren, zeg je écht niet zomaar af…

  • Als je zelf sport of groepslessen volgt, kun je het gevoel hebben dat je ‘maar wat aan het aankloten bent’. Dit komt je motivatie en resultaten niet ten goede. Met een personal trainer werk je individueel aan jouw fitness goals. Hij of zij zal dan ook zorgen dat je precies datgene doet wat nodig is om je doelen te behalen. Een personal trainer kan ervoor zorgen dat je precies datgene doet wat nodig is. 

  • Om hierop voort te borduren: informatie = motivatie. Als je weet wat je aan het doen bent en duidelijk hebt waarom je dit doet, geeft dat je motivatie een flinke boost. Je moddert niet langer zomaar aan. Je ziet in dat wanneer je A doet, B het resultaat gaat zijn. Trust me, dat is echt een heel fijn gevoel!

  • Samen met jou maakt de personal trainer een plan van aanpak. Dit wordt altijd gedaan op basis van je beginsituatie die we bepalen aan de hand van een 0-meting. Door een op maat gemaakt plan over een bepaalde periode uit te stippelen, kunnen jullie daar samen gericht naartoe werken. Dit geeft rust en overzicht.

  • Ik hoef niet te zeggen hoe belangrijk het is om je aan dat plan te houden. Met de hulp van je personal trainer zorg je er ook voor dat het plan wordt bijgesteld wanneer de situatie daarom vraagt. Een goede trainer houdt je resultaten bij en kan hierdoor vaststellen wanneer er sprake is van vooruitgang, maar ook wanneer er stagnatie optreedt. Juist dit soort momenten laten zien dat de begeleiding goud waard is. Samen zorgen jullie ervoor dat de stagnatie weer zo snel mogelijk wordt omgezet in vooruitgang.

 

sporten met een personal trainer

Waar moet je op letten bij een personal trainer?

Een geschikte trainer vinden is essentieel bij het realiseren van jouw fitness goals. Hoe kom je erachter of een trainer bij je past? Als je online een aantal trainers hebt gevonden waar je je op het eerste oog goed bij voelt, raad ik aan om een afspraak voor een intake in te plannen. Tijdens deze intake is het belangrijk om een aantal vragen paraat te hebben.

Zo kun je allereerst vragen welke opleiding(en) de personal trainer heeft afgerond. Het is wel zo fijn als je trainer een sport of voedingsgerelateerde studie heeft gevolgd. Met deze vraag ben je in staat om alvast een aantal trainers uit te sluiten. Maar pin je niet teveel vast op deze vraag. Er bestaan altijd uitzonderingen op deze regel, er zijn heus wel goede trainers te vinden zonder de juiste diploma’s.

Uiteindelijk is je gevoel bij de trainer en de klik tussen jullie ontzettend belangrijk. Blijf daarom altijd wat kritisch. Probeer de volgende vragen te stellen en kijk tijdens het gesprek naar de volgende dingen:

Vragen:

Gevoel tijdens het gesprek:

Leefstijl van de personal trainer

Misschien lijkt dit wat gek. Maar het is belangrijk om tijdens de kennismaking te kijken hoe je trainer eruit ziet. Houdt hij of zij er zelf een gezonde leefstijl na en zie je dat de trainer ‘practise what you preach’ uitdraagt? Straalt de trainer fitheid uit en is hij of zij gespierd of afgetraind? Dan mag je ervan uitgaan dat hij of zij weet waar ‘ie het over heeft en hoe ze jou kunnen helpen bij het behalen van jouw doelen.

Wat zijn belangrijke karaktereigenschappen van een personal trainer?

Aan welke karaktereigenschappen moet een goede personal trainer voldoen? Ik ben van mening dat een personal trainer bij Gustafit aan de volgende eigenschappen moet voldoen:

Naast 1 op 1 training komt bij Gustafit ook altijd een stukje coaching kijken. We werken samen met jou op een positieve manier toe naar een gezonde leefstijl. Hierbij gaan we altijd voor een duurzaam resultaat. Daarom vinden we het belangrijk dat we je coachen bij de transitie van je leefstijl. Naast sporten ligt daarom de focus ook op voeding en mindset. Bovenstaande eigenschappen zijn daarom erg belangrijk voor de trainers bij Gustafit.

Kijk bij het kiezen van een personal trainer altijd naar de diploma’s en de ervaring maar ook naar de persoonlijkheid van de trainer. Een klik met de trainer is ontzettend belangrijk. Als je je doelen wilt halen, ga je de trainer soms vaker zien dan je beste vrienden. Daarom is een goede match belangrijk voor een leuke en effectieve samenwerking. Voor een trainer met wie je een goede band hebt, ga je door het vuur. Kies daarom een trainer waar jij je goed bij voelt!

Wat heeft de personal trainer te bieden?

Het geeft je een goed en veilig gevoel als je personal trainer de nodige ervaring heeft. Hierdoor kun je erop vertrouwen dat hij of zij weet wat ze doet. En weet je zeker dat er iedere keer weer een uitdagende en afwisselende training wordt gegeven. Maar kijk ook verder dan dat. Wat maakt deze personal trainer anders? En sluit dat aan bij jouw doelen en wensen?

Bij Gustafit vinden we het belangrijk dat jij wekelijks met een glimlach binnenkomt, traint en naar weer naar huis gaat met een lach. Wij maken sporten écht weer leuk. Daarom zul je bij ons geen saaie apparaten zien. We trainen grotendeels met eigen lichaamsgewicht, waardoor je je lichaam functioneel traint.

Binnen het team van Gustafit heeft daarnaast iedereen z’n eigen specialiteiten. Zo kregen we onlangs het verzoek om personal training te combineren met boksen. Sil, een van onze trainers, geeft naast personal training ook bokslessen. Een perfecte match, dus!

Locatie van de lessen

Waar wordt de training gegeven? In een drukke, commerciële sportschool of bij jou aan huis? In een park of in een personal training studio? Het is belangrijk om jezelf af te vragen waar je getraind wilt worden.

De Gustafit gym in Groningen biedt eindeloos veel mogelijkheden. We hebben een fijne setting gecreëerd in onze personal training gym. Hier kun je in feite alles trainen. En is het buiten lekker weer? Dan sporten we op ons grote buitenterrein. Dit terrein heeft een unieke beach vibe en een eigen calisthenics park. 

Tegenwoordig kun je ook online personal training volgen. Hoewel dit vaak goedkoper en laagdrempeliger is, zal het contact met personal trainer wel minder intensief zijn. Op afstand kan de trainer daarnaast niet goed beoordelen of je een oefening technisch correct uitvoert. Als je behoefte hebt aan professionele begeleiding waarbij de intensiteit stap voor stap wordt opgebouwd, zul je meer uit 1 op 1 training halen.  

Wat zijn de trainingsmogelijkheden?

Bij het kiezen van een personal trainer is belangrijk om duidelijk te hebben wanneer je kunt trainen. Bespreek daarom vooraf jouw wensen en ontdek wat de mogelijkheden zijn. Ben je een vroege vogel en wil je het liefst zo vroeg mogelijk trainen? Of wil je als ondernemer sporten zodat je ‘s ochtends vol energie aan het werk kunt gaan? Dan is het wel fijn als je om 06:30 al kunt sporten met je personal trainer. 

En misschien heb je wel voorkeursmomenten om te sporten. Bijvoorbeeld op woensdagochtend of vrijdagmiddag. Bij Gustafit vragen we tijdens het intake gesprek altijd naar jouw voorkeuren. Op basis daarvan kunnen we altijd wel een trainer vinden die bij je past en op jouw voorkeur momenten een gaatje vrij heeft in de agenda.

En wil je samen met je partner, beste vriend of vriendin sporten? Vraag tijdens de intake naar de mogelijkheden hiervoor. Bij Gustafit kun je altijd kiezen voor duo personal training. De trainer maakt dan voor jullie beide een op maat gemaakt plan, volledig afgestemd op jullie wensen en doelen. Zo sporten jullie samen, maar kunnen jullie beide werken aan een individueel doel. 

En mocht je personal trainer tijdens de zomervakantie onverhoopt twee weken afwezig zijn terwijl jij door wilt werken aan je doelen, passen we daar altijd een mouw aan. De kans is groot dat één van onze trainers tijdelijk even invalt zodat jij aan je doelen kunt blijven werken.

Wat zijn de kosten voor een personal trainer?

Nu we belangrijke onderwerpen als waar, hoe, wanneer en door wie word ik getraind hebben beantwoord, kunnen we dit aspect niet langer negeren: Wat zijn de kosten voor een personal trainer? 

De prijzen voor verschillende personal trainers variëren nogal. Maar de meeste personal trainers hanteren een prijs van € 30 voor een half uur en € 60 voor een uur. Toch komen prijzen tussen de €50 en €120 per uur ook voor. Ik hoor je al denken: ‘wat een verschillen!’ Deze brede price range is best goed te verklaren. De prijzen zijn namelijk afhankelijk van een aantal factoren:

Houd bij het kiezen van een personal trainer en de kosten rekening met deze aspecten.

In sommige gevallen kun je ook een abonnement of strippenkaart afnemen voor een X-aantal lessen. Hierdoor ben je vaak goedkoper uit, maar zit je wel meteen vast aan een aantal lessen. Of heb je direct te maken met een commitment voor een aantal maanden. Doe dit dus alleen als je zeker bent dat je een goede personal trainer hebt gevonden!

Bekijk hier de prijzen van Gustafit.

Hoe kies je de juiste trainer?

Als je op de volgende dingen let en daarnaast je gevoel vertrouwd, weet ik zeker dat je de juiste keuze zult maken!

Het is belangrijk dat je een klik voelt met onze trainers en dat je je op je gemak voelt in onze sportschool. Daarom krijg je bij Gustafit altijd een gratis proefsessie op het vlak van sporten en leefstijl. Dit is een mooie kans om onze trainers en sportschool beter te leren kennen. Dit alles in een rustige omgeving waar de volledige aandacht op jou ligt. In onze studio heb je geen last van de drukte van een commerciële sportschool.

Tijdens deze sessie leren we niet alleen jou beter kennen, we gaan het ook samen over over jouw doelen hebben en bepalen waar voor jou het meeste resultaat te behalen is. Zelfs als je niet met ons doorgaat. Maar natuurlijk gaan we je ook laten zien waarom wij de beste personal trainers van Groningen zijn.

Lees meer over onze werkwijze en bij vragen staat ons team altijd voor je klaar!

Call Now Button