Personal Training

Wat is personal training?

De vraag “wat is personal training?” wordt ons vaak gesteld. Dat komt omdat er zoveel vormen van coaching zijn dat mensen soms door de bomen het bos niet meer zien.

Bij personal training krijg je persoonlijke begeleiding van een coach tijdens het sporten. Dit kan op veel vlakken. Een personal trainer kan je namelijk begeleiden bij het afvallen, het kweken van meer spiermassa en het opbouwen van conditie.  Je zult al snel een algehele gezonde levensstijl realiseren.

Veel mensen vinden de goede begeleiding tijdens het sporten fijn, iets wat ze missen in grote commerciële sportscholen. Daar worden mensen vaak aan hun lot overgelaten. Want de sportschool medewerkers hebben niet de bevoegdheid om gezondheidsadvies of hulp bij oefeningen te geven. Daarnaast zijn grote sportscholen vaak erg druk en onpersoonlijk. Dit is iets dat veel mensen die personal training volgen als vervelend ervaren. Zij sporten liever in een kleine sportschool. Hier kunnen ze bezig zijn met hun oefeningen zonder het gevoel te hebben dat ze worden aangekeken. Sporten met een personal trainer geeft daarnaast de ruimte om fouten te maken en te leren in een veilige omgeving. Met de ondersteuning van een ervaren coach.

Personal training wordt dan ook meestal gegeven in een privé ruimte of kleine sportschool. Daar zijn alle apparaten en gewichten altijd beschikbaar voor de sporter. De training kan zelfs gegeven worden in de frisse buitenlucht.

Wat doet een personal trainer?

Personal trainers doen meer dan je begeleiden met sport en beweging. Bij het behalen van je doelen komt namelijk veel meer kijken dan sporten voor je gezondheid. Een goede personal trainer kijkt samen met jou ook naar voeding, mental coaching en jouw algehele leefstijl.

Een personal trainer is hiervoor gecertificeerd. Maar let wel op bij het kiezen van jouw personal trainer. Er zit een verschil in certificering, sommige trainers hebben een cursus van een aantal weken gevolgd, anderen zullen HBO-gecertificeerd zijn. Kies dus vooral een trainer waar jij je prettig bij voelt. Het gaat immers om jou en jouw doelen.

Een goede personal trainer weet hoe belangrijk het opbouwen van vertrouwen is met sporters. Daarom zal hij of zij een vrijblijvend intakegesprek aanbieden om samen te kijken of jullie een match zijn. Naast een gratis intakegesprek, gaat de trainer ook kijken waar je nu staat. Dit wordt ook wel een gezondheids- of nulmeting genoemd. 

Hierbij wordt gekeken naar je huidige conditie en kracht, maar ook naar je algehele gezondheid. Factoren zoals gewicht, leeftijd, geslacht en voedingspatroon worden ook meegenomen. Gebaseerd op deze meting wordt er een persoonlijk programma voor je opgesteld.

De voordelen van een personal trainer

Personal training biedt veel voordelen in vergelijking met zelf sporten in een drukke sportschool. Laten we een aantal op een rijtje zetten:

  • Je leert de juiste technieken

Een personal trainer heeft gestudeerd om jou de juiste sporttechnieken te kunnen leren. Met die kennis voorkom je blessures en kun je vanaf dag 1 op de juiste manier aan de slag met het behalen van jouw doelen. Je hoeft niet zelf te klungelen op onbekende apparaten in de sportschool, maar gaat samen op zoek naar de perfecte trainingen voor jou.

  • Persoonlijk en afgestemd op jouw lichaam

Ieder lichaam is anders, en een goede personal trainer heeft voldoende ervaring om de trainingen op jou af te stemmen. Verschillende personal trainers zullen verschillende aanpakken hebben. Zo zal de een misschien kiezen voor een aanpak gefocust op boksen waar de ander juist gefocust is op gewichten en functionaliteit. 

Het is belangrijk om jouw eigen voorkeur uit te spreken bij het samenstellen van jouw trainingen. Juist dit persoonlijke contact is wat personal training zo prettig maakt. Zo weet je zeker dat je plezier haalt uit het trainen en de oefeningen die je doet.

  • Bespaar tijd

Een personal trainer weet precies wat er nodig is om jouw training tot een succes te maken. Met die kennis kun je meteen beginnen aan jouw training programma. Je hoeft niet zelf uren op het internet te speuren naar verschillende trainingsmethoden en oefeningen. Jouw personal trainer verzorgt alles van begin tot eind. Zo bespaar jij veel tijd.

  • Motivatie

Een personal trainer is een echte stok achter de deur en geeft veel motivatie. Niet alleen tijdens de sessies, maar ook daarbuiten. Het is namelijk een grotere drempel om een personal training afspraak af te zeggen wanneer je weet dat iemand op je wacht dan om “één avondje gym te skippen”. Wanneer je met iemand een afspraak hebt gemaakt, wil je die persoon niet teleurstellen. En zul je er alles aan doen om je afspraken na te komen. 

Naast die stok achter de deur, zal de personal trainer jouw ook tijdens de training motiveren. Personal trainers weten precies wanneer ze je net dat beetje extra kunnen pushen. Iets wat lastiger is om bij jezelf te doen. Zo verzeker je jezelf van een beter resultaat, omdat je weet dat je echt alles uit je training hebt gehaald.

  • Alles op maat gemaakt

Er bestaat niet één passend sport of voedingsschema dat voor iedereen werkt. Iedereen is anders en heeft andere dingen nodig om fit te worden. Mensen die alleen sporten maken zich vaak zorgen over hoe ze alle informatie op zichzelf afgesteld gaan krijgen. Een personal trainer helpt je vanaf het begin met je voeding. Ook zal hij jouw persoonlijke training opstellen, met gerichte oefeningen die jij nodig hebt om fit te worden. Op die manier kun jij aan de slag gaan zonder je zorgen te maken of je alles wel goed doet.

Squats met een trainer

Doelen stellen

Wanneer je begint met sporten, is het belangrijk om een duidelijke doelstelling te hebben. Jouw personal trainer weet wat er nodig is om het resultaat te halen dat jij wilt en zal je helpen met je doelstelling. Voordat je begint met trainen, zal de trainer met jou een aantal vragen doornemen. Waarom vind je sporten belangrijk? Wat is je doelstelling en waarom vind je dat dit niet langer kan wachten? Wanneer dit duidelijk is, heb je altijd motivatie om op terug te vallen.

Doelen behalen

Om je doelstellingen te halen, gaat een goede personal trainer met je kijken naar waar je nu staat. Het is nodig om een startpunt vast te stellen, en vanuit daar gaan jullie bouwen naar het gewenste eindresultaat. Jullie maken als het ware een routekaart naar je doelen.

Blijvend resultaat

Je doelstellingen halen is één ding, maar door te letten op je voeding en door te blijven trainen, weet je zeker dat je goede resultaat blijvend is. Je personal trainer zal altijd met je blijven werken aan nieuwe doelen, om je uit te blijven dagen.

Kwaliteit van het leven

Niet alleen je lichaam verandert, maar ook je mindset. Door jezelf uit te blijven dagen en door je goed te voelen bij wat je doet, vindt er een mental shift plaats. Dit is merkbaar buiten de gym. Je hebt meer motivatie op het werk en je vind het makkelijker om gezondere keuzes te maken. Als gevolg van je nieuwe leefstijl merk je al snel dat je meer wilskracht hebt in het dagelijks leven.

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een antwoord gekregen op de vraag: Wat is personal training? We wensen je veel gezondheid en sportplezier toe!

2 uur gratis personal training in Groningen

Ben jij op zoek naar personal training in Groningen? Maak kennis met Gustafit, een kleine sportschool in Groningen gefocust op personal training. Onze trainers zijn HBO-gecertificeerd en hebben de kennis in huis om de meeste fitte versie van jezelf naar boven te halen!

We bieden nu gratis een personal training sessie aan voor mensen die zich via het formulier hieronder inschrijven. Hou er rekening mee dat er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar is.

Als je doelen niet langer kunnen wachten, laat hieronder je naam en e mailadres achter en we nemen razendsnel contact met je op.

    Call Now Button