Personal training

Waarom is bewegen belangrijk?

We weten allemaal hoe belangrijk ontspanning is voor onze gezondheid. Daarnaast zijn inspanning en intensief bewegen ook onmisbaar in een gezonde levensstijl. Regelmatig bewegen is niet alleen goed, maar ook essentieel voor onze gezondheid. Helaas hebben nog te weinig mensen dagelijks te weinig beweging. Hierdoor brengen ze onbewust hun lichaam en gezondheid in gevaar. 

Waarom is bewegen belangrijk? Wij leggen uit waarom bewegen zo belangrijk is en geven je daarnaast tips en informatie over hoe je dagelijks meer lichaamsbeweging kunt krijgen. Na het lezen van deze blog zou je jezelf niet meer hoeven af te vragen waarom bewegen zo goed voor je is.

Waarom is bewegen op regelmatige basis dan zo belangrijk?

Bewegen helpt je fit te houden. Daarom kan het belang van bewegen niet genoeg worden benadrukt. Beweging kent heel veel voordelen. Het zorgt er allereerst voor dat je ademhaling en bloedsomloop worden gestimuleerd. Een goede bloedsomloop is essentieel om vervelende kwaaltjes te voorkomen. 

Voorbeelden van dit soort kwaaltjes zijn een lage energie en constante vermoeidheid, langzame spijsvertering en koude handen en voeten. Maar ook een vergrote kans op verkoudheid, stijve spieren, gewrichten en opgezwollen voeten. Dit zijn allemaal kwaaltjes die natuurlijk liever wilt voorkomen.

Om dieper in te gaan op hoe bewegen je gezondheid verbetert, hebben we de belangrijkste voordelen van bewegen voor je op een rijtje gezet:

Gezond voor je lichaam

Wanneer je regelmatig beweegt worden je spieren, botten en gewrichten in je lichaam niet alleen soepeler, maar ook nog eens sterker. Daarnaast zorg je voor een lagere bloeddruk en verlaag je je cholesterol- en suikergehalte. Dit vermindert de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht. Bewegen is goed en gezond voor je lichaam.

Minder stress en betere nachtrust

Door regelmatig te bewegen en te sporten zul je je over het algemeen een stuk beter voelen. Bewegen zorgt ook voor rust in je hoofd. Hierdoor neemt je stress af. Want je lichaam maakt tijdens het sporten en bewegen endorfines aan. Deze gelukshormonen staan erom bekend dat ze stress bestrijden. Iemand die meer beweegt, slaapt beter. Hierdoor ben je overdag meer uitgerust en dit komt je concentratie en productiviteit ten goede.

Op gewicht blijven of afvallen

Door voldoende te bewegen blijf je op gewicht en kun je zelfs afvallen. Je stofwisseling versneld en werkt dankzij de beweging optimaal. Hierdoor verbrand je dagelijks de calorieën die je binnenkrijgt. Bewegen heeft daarnaast een positieve invloed op je conditie. Aan de andere kant bevordert sporten ook het op peil houden of opbouwen van spiermassa. Hoe sterker je spieren zijn, des te meer calorieën je lichaam dagelijks verbrandt. Bewegen is goed, belangrijk en super gezond!

cardio oefening

Vermindert de kans op hart en vaatziekten

Meer beweging heeft een positief effect op je hart- en bloedvaten. Veel lichaamsbeweging maakt je hart sterker. Een sterk hart is in staat is om bloed efficiënter door je lijf te pompen. Dit bloed zorgt vervolgens voor een toename aan zuurstof naar je spieren en organen. Dus meer bewegen zorgt ervoor dat je meer zuurstof opneemt, waardoor je in het dagelijkse leven beter kunt functioneren. Je voorkomt hiermee ook dat je aders dichtslibben en je bloeddruk blijft laag. Hierdoor verlaag je de

Positieve invloed op je zelfvertrouwen

Eén van de voordelen van meerdere keren per week lichaamsbeweging, is een verhoogde aanmaak van positieve hormonen (endorfines). Ook worden je spieren sterker en zal je het gevoel hebben strakker en beter in je vel te zitten. Bovendien heeft spieropbouw een gunstige invloed op je lichaamshouding. En door een verbeterde bloedcirculatie ziet je huid er ook nog eens beter uit. Dit leidt zonder twijfel tot meer zelfvertrouwen en je zal meer tevreden met jezelf zijn. Bewegen doet je zelfvertrouwen alleen maar goed!

Richtlijnen voor bewegen

De gezondheidsraad geeft advies aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op het gebied van bewegen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op een uitvoerige analyse van al het bestaande onderzoek naar de gunstige effecten van bewegen op je gezondheid.

Voor volwassenen en ouderen zien deze richtlijnen er als volgt uit:

 • Bewegen is goed. Meer bewegen is altijd beter.
 • Doe tenminste 150 minuten per week aan matig intensief bewegen (inspanning). Denk hierbij aan stevig wandelen.
 • Doe tenminste twee keer per week aan versterkende oefeningen of activiteiten voor je botten en spieren. Bijvoorbeeld krachttraining, bodyweight oefeningen of hardlopen.
 • Voor ouderen is het aan te raden dit aan te vullen met balansoefeningen.
 • Voorkom veel stilzitten.

Voor mensen met een fysieke beperking zien de richtlijnen er als volgt uit:

 • Iedere vorm van beweging telt en heeft al een positief effect.
 • Kies een manier van bewegen die binnen je eigen grenzen past.
 • Probeer bewegen een vast onderdeel van je dagelijkse leven te maken.

Tips om vaker te gaan sporten en bewegen

Meer bewegen kent dus alleen maar voordelen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je dagelijks voldoende beweging krijgt? We geven je een aantal tips waarmee je in ieder geval 30 minuten per dag extra kunt bewegen. Hierbij houden we rekening met mensen voor wie veel bewegen niet vanzelfsprekend is. Bijvoorbeeld mensen met een kantoorbaan. Maar ook mensen die wat ouder zijn of last van fysieke ongemakken hebben.

 • Ga, indien mogelijk, met de fiets naar je werk of kies ervoor om te wandelen. Is je werk echt te ver om te fietsen en zit er niets anders op dan met de auto of het OV te gaan? Probeer je auto dan iets verder weg te parkeren of stap een halte eerder uit. Zo pak je toch weer een stukje matig intensief sporten mee. Alle kleine stukjes wandelen helpen mee bij bewegen.
 • Is er een lift op je werk of in je flat/appartementencomplex? Maak dan de afspraak met jezelf om voortaan met de trap te gaan. Je lijf zal je eeuwig dankbaar zijn voor de extra beweging!
 • Boodschappen doen? Laat de auto of fiets dan staan. Als je voor een kleine boodschap lopend gaat, pak je meteen een mini work-out mee!
 • Ga op zoek naar een sport die je leuk vindt. Plezier zorgt ervoor dat je sporten langer volhoudt. Zo ga je sporten ook zien als een hobby in plaats van een opgave. Al eens nagedacht om met z’n tweeën te sporten? Dat is leuker en zorgt voor meer motivatie. 
 • Heb je een hond? Probeer dan elke dag of tenminste een peer keer per week een flink stuk met je trouwe viervoeter wandelen. Goed voor je gezondheid en humeur, maar ook voor de band tussen jou en je hond.
 • Vind je het niet prettig om naar de sportschool te gaan? Er zijn online ook heel veel work-outs te vinden.
 • Je kunt er ook voor kiezen om met een personal trainer aan de slag te gaan. In een kleine gym, waar jij je op je gemak voelt. Hij of zij zorgt er niet alleen voor dat je meer en beter beweegt. Maar ook nog eens op een verantwoorde manier aan je gezondheid werkt.
krachttraining

Bewegen is belangrijk. Kies voor meer bewegen.

Nu heb je het antwoord op de vraag: Waarom is bewegen belangrijk? Bewegen helpt je om een gezonde levensstijl na te leven. Meer kracht, meer conditie en het helpt bij het voorkomen van ernstige ziektes. Het verbetert de kwaliteit van je leven. Neem er dan ook de tijd voor. Wacht niet langer en kies er vandaag nog voor om meer te bewegen!

Wil jij meer bewegen met een personal trainer?

Ben jij op zoek naar een manier voor extra beweging? Heb je al eens nagedacht over een personal trainer? Maak kennis met Gustafit, een kleine sportschool in Groningen gefocust op personal training. Onze trainers zijn HBO-gecertificeerd en hebben de kennis in huis om de meeste fitte versie van jezelf naar boven te halen!

We bieden nu gratis een personal training sessie aan voor mensen die zich via het formulier hieronder inschrijven. 

Als je doelen niet langer kunnen wachten, laat hieronder je naam en e mailadres achter en we nemen razendsnel contact met je op.

  Call Now Button