Voor veel mensen is muziek een essentieel onderdeel tijdens een lekkere workout. Het maakt niet uit of je een hardloper bent, aan krachttraining doet of roeit. De kans is groot dat een lekkere playlist met jouw favoriete tunes en een fijne koptelefoon je meermaals door de training heen hebben gesleept.
Want de juiste muziek kan je inspireren en motiveren om nét dat stapje harder te gaan, je voorzien van hernieuwde energie en voor die gewenste afleiding zorgen.
Want de pijn of vermoeidheid die je normaal zou voelen, kun je dankzij de muziek even helemaal vergeten. Muziek zorgt ervoor dat je gewoon lekker door kunt gaan. Maar wist je dat de juiste muziek meer biedt dan alleen wat afleiding? Het stimuleert je namelijk ook nog eens.
Je lichaam geeft dankzij deze extra stimulans namelijk meer dopamine vrij. Dopamine zorgt niet alleen voor een happy feeling, het helpt je ook om doelgericht te denken en handelen. En wist je dat je dankzij dopamine ook een betere controle over je bewegingen krijgt?
De meeste mensen genieten simpelweg ook meer van hun workout met goede muziek. Maar waar luister je dan naar? En welke muziekgenres zijn het meest geschikt om je motivatie een flinke boost te geven tijdens het sporten?
Daar gaan we het in deze blog over hebben!
Muziek en workouts. Inmiddels onafscheidelijk met elkaar verbonden. Door naar muziek te luisteren zorg je ervoor dat je training een stuk leuker wordt. Of het nu is om je extra op te pompen tijdens een training of wanneer je net dat extra zetje nodig hebt. Muziek kan je motivatie een stimulans geven en je workout positief beïnvloeden.
Je hebt dan ook ongetwijfeld wel eens een topatleet op tv gezien die vlak voor een belangrijke wedstrijd diep in gedachten verzonken is. Terwijl ze hun oren bedekt hebben met stijlvolle headphones.
Maar wat zorgt er nou voor dat muziek ons lichaam, tijdens het ervaren van fysiek ongemak, net dat beetje verder kan pushen?
4 redenen waarom muziek een positief effect heeft op je workouts:
Laten we daar wat dieper op ingaan.
De rol van goede workout muziek is afleiding. Je focust je niet langer alleen op de workout zelf. Maar ook op je omgeving. Dankzij de muziek focus je minder op dingen als je ademhaling. Hierdoor ervaar je je workout als minder belastend.
Dit zorgt ervoor dat je simpelweg meer van het sporten geniet, waardoor je je geest opvrolijkt. Ook lijkt de tijd hierdoor iets sneller te verstrijken.
In de wetenschap wordt vooral gewezen naar het feit dat muziek je gedachten af kan leiden van de interne, aan vermoeidheid gerelateerde symptomen die tijdens het sporten ontstaan.
Zo heeft onderzoek aangetoond dat muziek de kracht heeft om het trainings bewustzijn te verminderen. Hiermee bedoelen we dat de delen van je hersenen die vermoeidheid communiceren, dit minder vaak communiceren wanneer je naar muziek luistert. Dit noemen we met een moeilijk woord ook wel dissociatieve effecten.
Bij een zeer intensieve workout heeft muziek misschien niet de kracht om de gevolgen van die inspanning te verminderen. Dus bijvoorbeeld na helemaal los te zijn gegaan op de crosstrainer, kan muziek de pijn van je brandende longen niet verminderen.
Maar muziek kan wel invloed uitoefenen op de delen van je hersenen die invloed hebben op je stemming. Totdat je bij het punt van vrijwillige uitputting bent aanbeland. Dus ondanks dat je die pijn wel zult voelen, kan goede muziek wel invloed hebben op hoe je je daarbij voelt.
Lekkere, aangename muziek heeft namelijk de kracht om je interpretatie van vermoeidheid anders in te kleuren en je trainingservaring op die manier te verbeteren.
Maar muziek gaat verder dan alleen invloed uitoefenen op je gevoelens en percepties. Het heeft ook een ‘werk verhogend’ effect. Dit betekent dat je met de juiste muziek harder werkt tijdens je workout.
Zo heeft psycholoog Maria Rendi met haar onderzoek aangetoond dat de sportprestaties bij 500 meter roeien met muziek werden verbeterd. Dit werd getest met zowel snelle als langzame muziek. In beide gevallen waren de prestaties met muziek beter dan bij het roeien zonder muziek.
Muziek kan motiverend werken. Niet alleen tijdens, maar ook voor het sporten. Heb je moeite om jezelf op te peppen om te gaan sporten? Dan kan muziek je in de juiste stemming brengen. Dan wordt het ineens een stuk makkelijker om van die bank af te komen!
Nog een reden om muziek te luisteren tijdens het sporten: muziek heeft een positieve invloed op je humeur. Want wist je dat er geluksstofjes vrijkomen in de hersenen wanneer je naar muziek luistert? Win-win! Je blijft gemotiveerd om te sporten en tegelijkertijd voel je je ook nog eens happy!
Dankzij muziek liggen je ademhaling en hartslag op dezelfde lijn. En de ritme van je muziek zorgt ervoor dat je hersenen gemakkelijker nieuwe bewegingen kunnen aanleren. Muziek met het juiste ritme zorgt ervoor dat je bewegingen tijdens een workout synchroon lopen.
Genoeg voordelen om tijdens het sporten naar muziek te luisteren. Nu is het tijd om een goede playlist te maken!
Als je op zoek bent naar inspiratie voor een workout playlist, zit je hier goed. Wij geven je tips om een motiverende workout-afspeellijst te maken voor iedere trainingsstijl!
Het is belangrijk dat je nummers kiest waar je graag naar luistert. En die je tegelijkertijd niet teveel afleiden.
Als personal trainer heb ik een aantal tips op een rijtje gezet waarmee je de beste tracks voor jouw workout playlist kunt samenstellen:
Pro-tip: Heeft je favoriete nummer niet het juiste tempo die bij je trainingsintensiteit past? Geen zorgen, vandaag de dag kun je van ieder nummer een remix vinden met een snellere beat.
BPM, ook wel beats per minute, verwijst naar het tempo en snelheid van de muziek. Door je muziek op BPM te ordenen, zul je sneller in staat zijn om een fantastische playlist samen te stellen. En door tijdens het sporten je bewegingen af te stemmen op het ritme en het tempo van de muziek, zul je sneller in de zone komen.
Muziek met een tempo tussen de 120 en 140 BPM helpt tijdens krachttraining bij het bevorderen van je coördinatie. Daarnaast heeft het een positief effect op je bewegingspatronen.
Je wilt natuurlijk niet dat de muziek tijdens krachttraining zo langzaam is dat het demotiverend werkt. Tegelijkertijd wil je ook weer geen supersnelle muziek, dit kan ervoor zorgen dat je te gehaast en ongecontroleerd te werk gaat. Probeer dus de balans te vinden.
Kies juist voor muziek waardoor de adrenaline door je lichaam pompt. Hiermee zal je motivatie naar een hoger niveau worden getild en verminder je de perceptie van vermoeidheid. Dit kan er voor zorgen dat je net die ene extra herhaling eruit kunt pushen.
Tijdens een cardio sessie kan het juist lekker zijn om voor muziek met een hoger tempo te kiezen. Hierbij kun je het beste letten op de cadans. Bij hardlopen betekent dit de hoeveelheid stappen die je bijvoorbeeld per minuut zet. Bij fietsen of op de crosstrainer is dit het aantal rotaties van je pedalen per minuut.
Hardlopers hebben doorgaans een hoge cadans. Een ideaal tempo voor muziek tijdens een rondje hardlopen is tussen de 150-190 BPM. Voor fietsen of crosstraining is het goed om ergens tussen de 80-120 bpm te zitten.
De website Fitrated.com heeft een uitvoerig onderzoek gedaan naar het effect van muziek op lichamelijke beweging. Hier zijn een aantal leuke en interessante bevindingen uit naar voren gekomen.
De top 6 meest geluisterde genres volgens Fitrated zijn:
Pop | 53.4% |
Hip-Hop/Rap | 48.6% |
Classic Rock | 46.3% |
Alternative | 30.4% |
Electronic Dance Music | 29.2% |
Heavy Metal | 24.0% |
Daarnaast heeft het onderzoek van Fitrated uitgewezen dat mensen die tijdens hun workout naar muziek luisteren, 45% meer kans hebben om een persoonlijk record te verbreken. Ten opzichte van mensen die sporten zonder muziek.
Interessant is vooral welke genres en artiesten het meeste invloed hebben op het verbeteren van je persoonlijke records. Zo werd hip-hop/rap het meest genoemd als genre bij mensen die de afgelopen drie maanden een nieuw persoonlijk record hebben neergezet. Denk bijvoorbeeld aan nummers als ‘Lose Yourself’ van Eminem en ‘All I Do Is Win’ van DJ Khaled.
Maar Drake was de artiest die het meeste werd genoemd. Ik kan me goed voorstellen dat je je records verpulvert wanneer je naar ‘Started From The Bottom’ van Drake luistert.
Het volgende deel van het onderzoek helpt je te begrijpen waarom hip-hop/rap zoveel in verband wordt gebracht met het neerzetten van persoonlijke records. Het was namelijk het muziekgenre dat leidde tot de meest intensieve trainingen.
Want bij de mensen die hun training als intens, zeer intens of zelfs extreem intens beschouwen, was hip-hop/rap het meest voorkomende genre, op ruime afstand gevolgd door pop en classic rock.
Naast verschillende genres heeft Fitrated onderzocht wat voor sporters de belangrijkste elementen zijn bij het kiezen van hun workout muziek. Voor de meeste sporters zijn snelle beats het belangrijkste. De teksten zijn ook belangrijk, want meer dan 40% geeft aan dat motiverende teksten helpen bij het sporten. En mannelijke stemmen zijn nét iets populairder dan vrouwelijke stemmen.
Wat duidelijk is geworden is dat muziek voor veel mensen onmisbaar is tijdens het sporten. Je kunt muziek bijna zien als een gewichtloos stukje workout equipment, die je overal mee naartoe kunt nemen. Ongeacht je workout.
Want door tijdens je workouts naar muziek te luisteren kun je harder, langer en beter trainen. Probeer daarom te ontdekken welk muziekgenre jou het meeste motiveert. En bij welk genre jij de intensiteit naar een hoger niveau tilt, waardoor je nét even een stapje harder kunt gaan.
Hopelijk heb je in deze blog inspiratie op kunnen doen om een workout playlist samen te stellen. We sluiten deze blog af met mijn eigen persoonlijke workout playlist. Enjoy!
Gustafit // Go Athletic
Algemene voorwaarden | Privacybeleid
© 2023 | Gerealiseerd met: Unbored