Afvallen

Waarom val ik niet af? 20 redenen waarom je niet afvalt

Mensen komen vaak naar me toe met de vraag: “Waarom val ik niet af?”

Dit kan allerlei oorzaken hebben. Oorzaken waar je je misschien helemaal niet bewust van bent. Je loopt immers uren in de sportschool te zwoegen en die cupcake bij de thee sla je vrijwel altijd over. Toch lijkt het niet genoeg te zijn. Na een paar maanden hard werken ben je amper een paar kilo kwijt.

Hoe kan het dat je ondanks je schijnbaar gezonde dieet en leefstijl toch niet de resultaten ziet waarnaar je zo verlangt? In deze blog geven we antwoord op de vraag: Waarom val ik niet af?

Daarnaast zul je in dit artikel meer leren over:

  • Welke rol hormonen spelen bij het afvallen
  • Waarom te snel afvallen echte resultaten onmogelijk maakt
  • Waarom je soms toch aankomt als je aan het afvallen bent
  • Hoe je je metabolisme sneller en beter laat werken
  • Wat je moet doen om wél af te vallen
  • En nog veel meer

1. Je verkeert constant in hongersnood door een 'revolutionair' dieet

Een crash dieet is schadelijk voor je gezondheid

20 redenen waarom je niet (meer) afvalt:

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: (gezonde) wondermiddeltjes bestaan niet. Veel ‘voedingsexperts’ beloven van alles met hun unieke dieet of pilletjes voor vetbranding. Met als uiteindelijk resultaat dat je niets bent afgevallen en juist ongezonder bent geworden.

Stiekem weten mensen dit wel, maar we laten ons graag voor de gek houden in de hoop dat dit dieet wel doet wat het belooft.

Vaak kiezen mensen voor zogenoemde crash diëten. Diëten waarbij een revolutionaire manier van eten wordt beloofd. Maar waar je in werkelijkheid na een paar jaar eigenlijk niemand meer over hoort.

Toch heb je er vast wel eens over gehoord. Vaak tijdens het kerstdiner van je neef of nicht die je al lang niet meer hebt gezien. Ieder jaar hebben ze het over weer een nieuw dieet, maar iedere keer dat je ze ziet, lijken ze niets te zijn afgevallen. Na 2 van zulke diners heb je wel geleerd dat zij misschien niet de expert zijn en laat je je al snel afleiden door het mooie bestek.

Van diëten tot je crasht val je niet af

Met een eenzijdige focus op de calorieën die je eet, verlies je al snel alles wat met gezonde voeding te maken heeft uit het oog.

Gezonde voeding bevat namelijk veel meer, zoals je dagelijkse porties vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Bij een gezond voedingspatroon krijg je genoeg van deze voedingsstoffen binnen. Mensen verwachten vaak dat je met het minderen van je vet inname afvalt. Maar is vet wel ongezond?

Je verwacht misschien dat je vet gaat verbranden, maar een groot nadeel van crash diëten is dat je dusdanig weinig gaat eten dat je tegenovergestelde van afvallen gaat realiseren.

Daarnaast zal je metabolisme na 3 dagen al vertragen wanneer je zo’n caloriearm dieet volgt (bron). Evolutionair gezien is dit een logische reactie van je lichaam. Het lijkt namelijk alsof er minder eten beschikbaar is, misschien is er zelfs sprake van een hongersnood.

Alle niet super noodzakelijke processen moeten verhuizen naar de achterbank, want nu is er maar één focus: jou in leven houden tot er weer voedsel is. Daarnaast is je lichaam zuinig op alle beschikbare energie.

Gelukkig hoeven we ons tegenwoordig geen zorgen meer te maken dat we in Nederland om zullen komen van de honger. Maar na miljoenen jaren en iets meer dan 100 jaar aan supermarkten, is je lichaam hier nog niet van op de hoogte.

Dat je metabolisme (stofwisseling) vertraagt is ook één van de grootste redenen waarom je vaak snel weer aankomt nadat je stopt met een crashdieet (bron). Meestal komt het gewicht sneller terug dan je het hebt verbrand.

Dat betekent niet dat alles aan een crash dieet slecht is. Op korte termijn kan een crash dieet een positief effect hebben voor mensen met extreem overgewicht (zie hier), maar daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

  • Je staat onder het toezicht van een arts
  • Je gaat niet langer afvallen dan 4-12 weken

Uiteindelijk zijn een structurele en gezonde verandering in je levenspatroon het allerbelangrijkste. Dat is hoe je op een gezond gewicht komt en dit vast weet te houden.

2. Je verbrandt minder omdat je bent afgevallen

minder vet verbranden

Al dat snelle afvallen leidt ertoe dat de homeostase in je lichaam verstoord raakt. Homeostase is wanneer alle belangrijke functies in je lichaam in balans zijn met elkaar. Hoe meer je de homeostase verstoord, hoe het moeilijker het wordt om meer af te vallen (bron).

Wanneer je te lang uit balans bent door te weinig te eten, neemt je stofwisseling af. Als je al vaker hebt geprobeerd om af te vallen zal het ook steeds lastiger worden om nog een keer af te vallen (bron). Dus wanneer je iedere keer een nieuw crash dieet volgt, zal het er uiteindelijk toe leiden dat afvallen steeds lastiger voor je wordt.

Vaak is het eten dat je eet tijdens zo’n dieet arm in belangrijke voedingsstoffen en zit het vol met suikers. Mensen kiezen vaak trots voor de ‘minder vet’ variant of zelfs de ‘0% vet’ optie in de supermarkt, niet realiserende dat ze ware suikerbommen kopen.

Vet heeft misschien meer calorieën. Iets dat vaak beangstigend lijkt maar in werkelijkheid een heel ander effect op je lichaam heeft dan je denkt. Later in dit artikel gaan we dieper in op gezonde vetten. We zullen dan ook het belang van vetten uitleggen.

Mensen die iedere dag een handje noten eten (gezonde vetten), vallen sneller af dan wanneer ze dat niet doen (lees hier meer). 

3. Je denkt dat je gezond eet

ongezonde voeding

Marketeers zijn genieën die menselijke psychologie tot in de puntjes begrijpen. Ze weten als geen ander hoe ze mensen moeten overtuigen van hun producten. Vaak zonder het beste met hun klanten voor te hebben. Zo zijn ze er bijvoorbeeld achter gekomen dat een verpakking van karton te maken een gezondere indruk wekt.

Vaak geloven mensen dus dat ze gezond eten en zijn dan verbaasd dat ze niet afvallen. We moeten veranderen wat we verstaan onder gezond voedsel. Want een mooie verpakking die roept gezond te zijn, is heel anders dan groente, fruit, natuurlijke eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten.

Wanneer je in de supermarkten vooral kijkt naar de verpakking in plaats van specifieke ingrediënten op het etiket, is de kans groot dat je minder gezond eet dan je denkt. De meeste gezonde voeding zoals groente, fruit en vlees (met mate) zijn vaak minimaal en zonder al te veel poespas verpakt.

4. Je eet teveel van het goede

Goed, ik hoor je driftig mee pennen en roepen: “Maar Guus, ik eet gezond!”

Goed zo! Helaas is gezond eten niet het enige dat je moet doen om af te vallen. Je moet op een gezonde manier minder calorieën eten. Het is lukt beter om met een gezond voedingspatroon zo’n calorieën tekort te creëren.

Zelfs de meest gezonde en beste voeding kunnen je al snel over je calorie limiet voor de dag tillen. We zijn bij Gustafit geen grote fans van zwaar diëten, en alles op de weegschaal leggen. Maar je moet wel een idee hebben van wat je in je lichaam stopt.

Denk maar eens na: Avocado’s zijn gezond fruit, maar ook kleine vetbommetjes. Eet je een handje vol noten of doe je een scheutje extra olijfolie? Tel er maar een paar honderd calorieën bij op. Op deze manier krijg je ongemerkt al te veel calorieën binnen en raak je toch niet die extra kilo’s kwijt.

Daarnaast is gezond eten niet de enige factor, je moet ook nog minstens een paar keer per week bewegen om uit dat calorieoverschot te komen. Daarover later meer.

5. Je houdt je eten niet bij

food journal

Als je niet weet wat je eet, is het logisch dat je jezelf af blijft vragen waarom val ik niet af?

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat het bijhouden van wat je eet enorm kan helpen bij het afvallen.

Dat kan op verschillende manieren. Er zijn apps die alles voor je bijhouden, je kunt opschrijven wat je eet of je kunt foto’s maken van al je maaltijden. Mensen die al hun porties eten bijhouden verliezen sneller kilo’s dan mensen die dit niet doen.

De maaltijden waarvan jij denkt dat ze gezond zijn, bevatten waarschijnlijk allemaal verborgen suikers. Op de website van Happy Healthy hebben ze een handige lijst van 68 verborgen suikers die je eet zonder het door te hebben.

Suikers, alcohol en andere voedingsstoffen verstoren je hormoonproductie en zorgen ervoor dat je veel insuline aanmaakt. Insuline zorgt ervoor dat je meer vet opslaat zonder dat je doorhebt dat je vol zit.

6. Je drinkt te weinig water of groene thee

groene thee

Water

We weten allemaal dat we meer water zouden moeten drinken. Dat is niet meer dan logisch wanneer je je realiseert dat een mens voor 55% tot 60% uit water bestaat.

Water heeft veel functies in ons lichaam, het voert afvalstoffen af en het houdt ons gehydrateerd wat weer helpt bij het functioneren van het hele lichaam.

Het drinken van water heeft een aantal praktische redenen voor het afvallen. De voornaamste is dat je je voller voelt. Dit zorgt ervoor dat je minder calorieën drinkt maar ook dat je minder eet.

Wanneer je voor het eten water drinkt, zul je merken dat je minder eet omdat je al voller zit van het water. Daarnaast kan dorst hebben soms hetzelfde gevoel geven als honger. Wanneer je meer drinkt zul je dit gevoel minder vaak en minder sterk ervaren, Waardoor je snacks sneller links laat liggen.

Dus zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt en drink genoeg water.

Groene Thee

Groene thee is één van de meest ondergewaardeerde dranken. Het is een van de gezondste (en lekkerste) drankjes die er is. Groene thee barst van gezonde voedingsstoffen zoals antioxidanten, vitamines en mineralen.

Groene thee heeft ook natuurlijke cafeïne, wat dan weer bijdraagt aan vetverbranding en het hongergevoel vermindert. Net als water en koffie, bevordert groene thee de stofwisseling. In alledrie de drankjes zitten weinig calorieën zolang je er geen suiker aan toevoegt.

7. Je drinkt te veel alcohol

alcohol verhoogt de insulinespiegel

Wist je dat alcohol ook calorieën heeft? Na vet bevat het met 7 calorieën per gram het meeste energie van alle voedingsstoffen. Bij sommige mensen spitsen nu de oren, maar hou er rekening dat dit calorieën zijn waar je niets aan hebt.

De grootste alcoholische boosdoener is bier. Naast alcohol bevat het van zichzelf ook nog eens calorieën. Overmatig bier drinken is een veel voorkomende reden van aankomen.

We raden je aan om in ieder geval tijdens een periode van afvallen geen alcohol te nuttigen. Mocht dat je niet lukken, hou het dan bij gedistilleerde dranken. Het liefst niet gemengd met andere drankjes die veel calorieën bevatten.

Helaas geldt ook voor die dranken dat de alcohol die erin zit negatieve gevolgen zullen hebben voor je lichaam. Zo zul je meer insuline aanmaken voor iedere keer dat je alcohol drinkt. Insuline is belangrijk bij het omzetten van koolhydraten in energie, maar het zorgt er ook voor dat vet opgeslagen wordt.

Een hoger insulineniveau en insulineresistentie zorgen ervoor dat het heel lastig wordt om af te vallen. Goede manieren om het insulineniveau te verlagen zijn meer lichaamsbeweging en minder (simpele) koolhydraten eten, evenals het minderen van alcohol consumptie.

Meer informatie kun je lezen in dit onderzoek.

8. Je drinkt te veel calorieën

fruitsap

Vet eten en snoepen krijgen vaak de schuld van overgewicht, maar er is nog een boosdoener: drinken. Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat ook hun glaasje fruitdrank vol calorieën zit. Drink twee of drie glazen en je overschrijdt met gemak je geplande calorieën tekort.

9. Kunstmatige stoffen in light en vetvrij eten maken afvallen moeilijk

kunstmatige voedingstoffen

Wanneer je bewust bezig bent met je leefstijl en je hebt de keuze uit gewone frisdranken en light frisdranken, dan kies je vaak voor de light variant. Een goede keuze zou je denken, maar ook hier zijn fabrikanten en marketeers slim geweest.

Mensen denken namelijk dat minder calorieën ervoor zorgen dat ze af gaan vallen. Maar wat ze je niet vertellen is dat ze deze drankjes volgestopt hebben met onnatuurlijke zoetstoffen waar je lichaam niet goed mee om kan gaan.

Net als suiker, geven deze kunstmatige zoetstoffen je een zoete smaak, maar je hersenen krijgen niet dezelfde beloning. Daardoor kan het zijn dat je een verhoogde eetlust krijgt en een drang om ander voedsel met suikers te nuttigen.

Al met al leidt dat ertoe dat mensen die light producten consumeren een significant grotere kans hebben op diabetes type 2.

10. Met simpele koolhydraten val je simpelweg niet af

Brood bevat simpele koolhydraten

Wanneer je goed op weg was met afvallen maar dit proces plots een halt is toegeroepen, kan het zijn dat je teveel koolhydraten eet. In dat geval kun je, in overleg met je dokter, een eetpatroon proberen dat laag in koolhydraten is.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat koolhydraatarm eten twee tot drie keer effectiever is bij afvallen dan vetvrij eten. Dit onderzoek onder een groep gezonde vrouwen vergelijkt het effect van koolhydraatarm eten met een vetarm dieet. Daaruit blijkt de effectiviteit van dit eetpatroon.

Met een dergelijk voedingspatroon beperk je voornamelijk simpele koolhydraten zoals pasta’s en brood. Tegelijkertijd eet je meer eiwitten en veel gezonde groenten.

Een makkelijke manier om dit dieet vol te houden is door iets meer vlees of vis te eten en koolhydraten te vervangen met extra groenten. Eet daarnaast ook voldoende fruit. Het liefst lokaal fruit van dat seizoen, zo weet je zeker dat je fruit zo vers mogelijk is. 

Door deze vorm van eten aan te nemen verlaag je je insulineniveau en verminder je insulineresistentie in je lichaam. Dat zorgt ervoor dat je lichaam minder krampachtig vasthoudt aan vet. Houd er wel rekening mee dat je meer moet drinken omdat je lichaam minder vocht vasthoudt. Je kunt overwegen om meer zout te eten, maar overleg dat wederom eerst met je dokter voordat je het probeert.

11. Je eet niet genoeg eiwitten

eiwitten

Het is nu wel duidelijk dat je een calorietekort moet creëren om af te vallen. Dat kun je doen door minder en gezonder te gaan eten en door meer te gaan sporten.

Daarnaast helpt voeding met een hoog gehalte aan eiwitten je ook bij afvallen. Eiwitten geven je, in tegenstelling tot suiker en koolhydraten, een vol en verzadigd gevoel.

Een voedingspatroon met een hoog gehalte aan eiwitten heeft daarom ook een aantal belangrijke voordelen:

Een hongergevoel ontstaat als gevolg van het hormoon ghreline (hongerhormoon). Eiwitten onderdrukken dit hormoon waardoor je minder de behoefte hebt om te gaan eten. Iets dat je veel zal helpen bij het afvallen.

Goede bronnen van eiwitten zijn (biologisch) vlees, gevogelte, vis en eieren.

12. Ongemerkt eet je toch veel meer dan je denkt

olijfolie zit vol calorieën

Stel je houdt alles wat je eet en drinkt goed bij. Je focust je op een voedingspatroon laag in koolhydraten en hoog in eiwitten. Je sport 3 keer per week. Maar toch val je niet af. Hoe kan dat?

De kans is groot dat je ongemerkt toch meer binnenkrijgt dan je denkt. Het is namelijk zo dat de meeste mensen (zelfs diëtisten) de hoeveelheid calorieën onderschatten die zij op een dag binnen krijgen.

Vaak gebeurt dit wanneer je afgeleid bent tijdens het eten. Je let dan toch iets minder goed op hoeveel je nou eet en hoe groot de porties zijn. Daarnaast doen mensen vaak een ‘scheutje’ olijfolie in plaats van één eetlepel. Iets wat per dag al gauw 100-200 extra calorieën kan toevoegen aan je inname. Één keer kan dat niet zo veel kwaad, maar wanneer je dat elke dag doet, krijg je grote verschillen aan het einde van de week.

Ook snacken van het eten terwijl je kookt wordt vaak niet meegeteld, maar dat stapelt zich wel op.

Zoals gezegd, wij houden er niet van om super streng te diëten en te leven als een monnik. Maar het kan wel verstandig zijn om bewuster te zijn van wat je eet. Een goede manier om dat te doen is door niet te eten wanneer je bent afgeleid.

Focus je wanneer je eet alleen op het eten. Probeer er extra van te genieten door je bord mooi op te maken en beter te letten op dingen als kleur, geur en smaak. Leg je telefoon aan de kant tijdens je maaltijd en geniet van de rust.

Een andere manier die effectief is gebleken om je beter aan je voedingsschema te houden is intermittent fasting. Met die methode ben je iedere dag als het ware aan het vasten.

Naast afvallen heeft het nog veel meer voordelen voor je gezondheid.

13. Je sport niet

krachttraining voor hardlopers

Naast gezond eten is sporten misschien wel een van de belangrijkste methodes om af te vallen. Naast afvallen helpt sport je bij nog veel meer dingen in je dagelijkse leven. Zo vermindert het bijvoorbeeld stress waardoor je beter kunt functioneren op het werk.

Om af te vallen is sporten niet absoluut noodzakelijk. Gewoon meer bewegen kan al helpen. Iets meer lopen, iets vaker de trap nemen of iets vaker fietsen zijn allemaal dingen die je actief houden en helpen bij het afvallen.

Het probleem dat ontstaat tijdens afvallen is dat je stofwisseling vertraagt. Door meer te sporten en te bewegen kun je dit effect enigszins terugdraaien en dus kun je nog steeds afvallen ook als je al wat gewicht kwijt bent geraakt.

Daarnaast zorgt sporten er ook nog eens voor dat je meer calorieën verbrandt, wat helpt om een calorietekort te creëren zonder extreem weinig te eten. Houd er wel rekening mee dat hoe hard je ook werkt in de sportschool, je ook op je voeding moet letten. Het maakt niet uit hoeveel je beweegt in een week. Als je simpelweg teveel eet, zal geen enkel dieet werken.

Mocht je meer willen weten over sporten en bewegen, dan lees je hier meer over waarom bewegen belangrijk is

Wil je nu al beginnen met sporten, maar is naar een sportschool gaan niets voor jou? Dan is een kettlebell training misschien wel een goed alternatief voor jou. Je kunt er één op het internet bestellen. Binnen een paar dagen ligt de Russische kanonskogel op je deurmat en kun je thuis al beginnen met meer bewegen.

14. Je bent aangekomen in spiermassa

Kilo's spieren zijn kleiner dan kilo's vet

Voornamelijk mensen die vertrouwen op fitness en krachttraining tijdens het afvallen komen soms van een koude kermis thuis wanneer ze op een weegschaal staan. Ze vallen niet meer af terwijl ze niets anders doen dan in de eerste weken van het afvallen. Sterker nog, ze zijn een kilo zwaarder. Hoe kan dat?

Schrik niet, de kans is groot dat een toename in spiermassa een van de oorzaken is. Iets wat eigenlijk reden tot vreugde zou moeten zijn. Spieren zijn zwaarder dan vet (wanneer je hetzelfde volume neemt). Daarom zie je het verschil misschien niet meteen in de spiegel, maar het is er zeker. En ook al val je niet af, door de spieren blijf je op gezond gewicht.

Niet alleen kunnen goed gedefinieerde spieren je aantrekkelijker maken in de spiegel, ze hebben ook nog eens gezondheidsvoordelen.

Allereerst is spiermassa bij oudere mensen een indicator van een langere levensverwachting. Door een aantal uur per week te zwoegen voeg je letterlijk jaren toe aan je leven. Zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?

Spiermassa heeft ook nog eens een groot effect op afvallen, vetverbranding en jouw algehele gezondheid. Het is daarom belangrijk dat je je niet alleen focust op gewichtsverlies, maar ook op spieren opbouwen.

Grotere spieren hebben meer calorieën nodig en dus gaat je energiebehoefte omhoog. Je lichaam gaat uit zichzelf meer calorieën verbranden door je stofwisseling te versnellen. Met het opbouwen van je spiermassa doe je één van de beste dingen die je kunt doen om vetverbranding te versnellen.

Spieren bouw je al op met een aantal keer per week sporten en elke dag minstens een half uurtje beweging. Al het zitten gedurende de dag is een aanslag op je lichaam. Het menselijk lichaam is gemaakt om veel te bewegen. En een gebrek aan beweging gemengd met een overvloed aan suiker zijn twee van de grootste oorzaken van lichamelijke kwaaltjes in de 21e eeuw.

15. Je hebt last van een trage schildklier

Ook al krijgt ongeveer 10% van de mensen te maken met schildklierproblemen, het is meestal niet de reden dat afvallen niet lukt. Toch is het erg belangrijk je huisarts te spreken wanneer je vermoedt dat je problemen hebt met je schildklier.

De schildklier geeft namelijk de hormonen vrij die onmisbaar zijn voor de balans in je lichaam. Ook is het verantwoordelijk voor hoe snel je lichaam energie verbrandt.

Wanneer je schildklier te traag werkt, kan dit problemen met afvallen opleveren. Meestal is dit niet de reden waarom afvallen niet lukt, maar vermoed je problemen, ga dan toch bij je huisarts langs.

Hij of zij kan een diagnose stellen en je verder helpen met eventuele andere mogelijkheden

16. Je hormonen zijn uit balans door medicatie

Medicatie verstoort je hormonen

Zoals je net las zijn hormonen erg belangrijk bij het behalen van een gezond gewicht. Als dit niet lukt, kan het zijn dat je medicijnen gebruikt die de hormoonbalans verstoren.

Een aantal medicijnen die erom bekendstaan te zorgen voor gewichtstoename zijn:

  • Antidepressiva
  • Anticonceptiepil
  • Insuline-injecties
  • Andere diabetes medicijnen
  • Reuma medicijnen
  • Schildkliermedicijnen

Deze medicijnen hebben allemaal invloed op de belangrijkste hormonen die je gewicht reguleren. Mocht je het idee hebben dat je aan bent gekomen door medicatie, zoek dan contact met je huisarts. Hij of zij kan je verder helpen.

17. Je hebt te veel stress

Te veel stress

Wat blijkt is dat je voedsel en hoeveelheid beweging niet de enige factoren zijn die invloed hebben op je gewicht. Zo kunnen medicijnen en hormonen ook het afvallen belemmeren. Maar wist je dat je geestelijke gemoedstoestand ook van grote invloed kan zijn op je gewicht?

Wanneer je voor een lange tijd te gestresst bent kan dat een sterke invloed hebben op je gewicht en lichamelijke gezondheid. Dat komt omdat stress allerlei stofjes vrij maakt in je lichaam, zoals cortisol.

Dit hormoon zorgt ervoor dat je op de lange termijn meer vet opslaat. Voornamelijk rondom je middel. Iets dat voor veel vrouwen vaak erg vervelend is. Zij hebben hier al mee te maken en willen af van hun zwembandjes. Stress helpt daar niet bij.

Stress en cortisol zorgen er ook nog eens voor dat je sneller geneigd bent om een eetbui te hebben.

Doe meer dingen waarvan je geniet. Maak een wandeling, maak een kunstwerk, lees een boek of doe iets anders waarvan je ontspant. Dat helpt niet alleen bij het afvallen, het zal je ook nog eens helpen gelukkiger te leven.

18. Je krijgt te weinig slaap

sporten voor het slapen

Een goede nachtrust is van super groot belang voor je gezondheid. Samen met gezonde voeding en genoeg lichaamsbeweging houdt het je gezond. We slapen tegenwoordig om allerlei redenen minder dan vroeger. 

Dit komt door onze hectische levensstijl en constante stimulans van technologie. Het blauwe licht van onze schermen verstoort de natuurlijke aanmaak van het hormoon melatonine, waardoor je in slaap valt.

Je voelt natuurlijk aan je lichaam wel dat slaaptekort alles behalve optimaal is. Maar nu blijkt ook uit onderzoek dat je aan kunt komen door slaapgebrek. Dit heeft te maken met een verlaagde stofwisseling en de afgifte van hormonen die voor vetopslag zorgen.

Het blijkt dus wel dat slaap super belangrijk voor je is. Het is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, het helpt je ook nog eens bij het afvallen. Door goed op je slaap te letten verlies je al snel die extra kilo en kweek je weer een nieuwe kilo spieren.

Goede slaap duurt ongeveer 7-8 uur per nacht, streef er dus ook naar om dit te halen voor de beste resultaten.

In een andere blog op onze website vertellen we je of je kunt sporten voor het slapen en geven we je een aantal handige slaaptips om deze 8 uur optimaal te benutten.

19. Je weegt jezelf verkeerd

Gebruik de weegschaal goed

Het kan zijn dat je wel afvalt maar dat dit niet blijkt uit het cijfertje op de weegschaal. Hoe kan dit?

Huis tuin en keuken weegschalen zijn niet super accuraat, een afwijking van een kilo of twee is niet ongehoord. Het helpt niet dat je lichaamsgewicht ook nog eens van dag tot dag schommelt.

Vaak wegen mensen zich onregelmatig, wat wil zeggen dat ze op verschillende momenten gedurende de dag wegen. Soms met kleding, soms zonder. Soms hebben ze gegeten en gedronken, en soms niet. Dit kan voor grote verschillen zorgen.

Het beste is om een vast weeg moment te kiezen. Vlak na het opstaan, nadat je naar de wc bent geweest en zonder kleren te dragen. Weeg jezelf ook niet dagelijks, dat geeft geen goed beeld. Kies iedere week een vast moment, en na een paar weken kun je dan goed zien of je wel of niet aan het afvallen bent.

20. Je verwachtingen over afvallen zijn niet realistisch

Sommige mensen verwachten dat ze makkelijk vijf kilo in een maand kunnen afvallen, maar in de meeste gevallen is dat gewoonweg niet haalbaar. Je bent niet in één maand 5 kilo aangekomen, dus het zal ook iets langer duren om het kwijt te raken.

De meeste mensen die 1 kilo per week kwijtraken, doen dat in de beginfase van het afvallen. Vaak komt dit door vochtverlies en het stoppen met het eten van koolhydraten. Na een aantal weken zal het afvallen minder snel gaan.

Met onze personal training klanten kiezen wij voor een gebalanceerde aanpak. Blijvende resultaten door geleidelijke verandering. We stellen daarom ook meestal een halve kilo per week afvallen als doel. Dat doel halen we met gezond eten en veel lichaamsbeweging.

Houd wanneer je begint met afvallen er rekening mee dat het soms een langer proces kan zijn dan je had gehoopt.

Dus, waarom val ik niet af? Kortgezegd...

In dit artikel staan een hoop redenen die ervoor kunnen zorgen dat je niet (meer) afvalt. Maar kortgezegd, de meest voor de hand liggende reden dat je niet (meer) afvalt is dat je meer eet dan je denkt. 

Een calorietekort is nodig om af te vallen, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat het tekort niet te groot is. Je lichaam moet immers de kans krijgen om te herstellen.

Een algehele gezonde leefstijl, waarbij je let op voeding, beweging en rust is nodig om echt blijvend resultaat te halen.

Gezond afvallen met een personal trainer

Woon je in Groningen en wil je graag op een gezonde manier gewicht verliezen? Probeer dan gratis een proefsessie personal training bij Gustafit. Onze kleine sportschool is er op gericht om gezond af te vallen. Onze personal trainers zullen je bij iedere stap begeleiden zodat jij op de beste en meest gezonde manier afvalt.

Call Now Button