Vet wordt door veel mensen gezien als een synoniem van ongezond. Vet bevat namelijk veel calorieën: 9 kcal per 1 gram. Hierdoor wordt vet vaak (ten onrechte) als schuldige aangewezen bij een kilootje teveel. Maar vet is niet per definitie ongezond. Integendeel. Wist je dat vet zelfs het risico op hart-en vaatziekten kan verminderen?
Wanneer het over vet gaat, is er veel verwarring. Welke vetten zijn gezond en moet je juist meenemen in je eetpatroon? En welke vetten kun je beter vermijden? Geen zorgen. Ik zet alles voor je op een rijtje in dit speciale artikel over vet.
Zoek je meer informatie over gezond eten? Lees dan mijn blog met voedingsadvies.
Denk je dat vet overbodig in een gezond eetpatroon? Dan roep ik: fabeltje! Vet is zelfs essentieel voor een goed functionerend lichaam. De Nederlandse Hartstichting raadt zelfs aan om dagelijks vetten te eten. Hoe zit dat precies?
Dit is een vraag die ik als personal trainer vaak krijg. Hoeveel gram vet mag ik per dag binnenkrijgen? Best logisch, want om af te vallen, levert het minderen van vetten het snelste resultaat op. Benieuwd naar 20 redenen waarom je niet afvalt?
Maar om een gezonde levensstijl vol te kunnen houden, is het essentieel om een goede balans in je voedingsstoffen te vinden. Zorg daarom voor een goede balans tussen je eiwitten, koolhydraten en vetten.
Maar hoeveel gram vet mag je dan per dag binnenkrijgen? Mijn richtlijn is dat je minimaal 20% van je calorieën uit vetten moet halen. Krijg je minder dan dat binnen, dan ga je gezondheidsrisico’s lopen.
Te weinig vet kan heel gevaarlijk zijn. Ik wil je graag wijzen op de risico’s:
Laten we een normale voedselinname als richtlijn nemen. Dit betekent 2000 kcal per dag bij vrouwen en 2500 kcal bij mannen. Zorg tenminste dat je 20 tot 40% van je calorieën die je binnenkrijgt, uit vetten haalt. Gemiddeld komt dit voor een vrouw neer op 44 tot 89 gram vet per dag. En voor mannen op 56 tot 111 gram vet per dag.
Om met sporten je fitness goals te halen, is alleen hard en goed trainen niet voldoende. Rust en voeding zijn minstens zo belangrijk om je gewenste resultaat te realiseren. Voedsel met voldoende vetten zorgen voor een goede hormoonbalans en je bent beter in staat om vitamines en mineralen op te nemen. Houd als krachtsporter de volgende richtlijn aan: 1 gram vet per kilo lichaamsgewicht per dag.
Oke, laten we terug gaan naar de uitleg over vetten. Je hebt vast al meerdere keren over ongezonde en gezonde vetten gehoord of gelezen. Dat is inderdaad het geval, vetten kun je in twee groepen onderverdelen:
Verzadigde vetten zijn ongezond. Deze vetten komen voor in dierlijke producten zoals melk, vlees en kaas. Onverzadigde vetten is de goede, gezonde optie die we nodig hebben. Deze vetten kun je vinden in noten, (vette) vis en plantaardige oliën.
Eigenlijk geldt: des te minder verzadigde vetten je eet, des te beter het voor je is. Te veel verzadigde vetten zorgen voor een hoog cholesterolgehalte.
Voorbeelden van producten die verzadigd vet bevatten:
In tegenstelling tot verzadigde vetten zijn onverzadigde vetten noodzakelijk voor ons lichaam. Onder onverzadigde vetten kunnen we meervoudige en enkelvoudige vetzuren onderscheiden. Omega 9 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Het is wel goed maar niet essentieel voor ons lichaam.
Voorbeelden van producten die enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten:
Omega 3 en Omega 6 zijn de meervoudig onverzadigde vetzuren en die zijn wel essentieel voor onze gezondheid. Deze vetten moet je niet verhitten, dan gaan ze verloren.
Voorbeelden van producten die meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten:
Bij kamertemperatuur zijn verzadigde vetten meestal hard terwijl onverzadigde vetten bij kamertemperatuur over het algemeen vloeibaar zijn. Om dit goed te begrijpen moeten we terug gaan naar de scheikundeles. Vet bestaat uit verzadigde of onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren hebben een lager smeltpunt dan verzadigde vetzuren. Dit komt door de zogenaamde dubbele bindingen die alleen onverzadigde vetzuren hebben. Daarom zien we ze vaker in een vloeibare vorm.
Transvetten hebben al helemaal een slecht imago. Hier zul je misschien verbaasd over zijn, maar transvetten behoren tot onverzadigde vetten. Dat klopt. Tot de groep van (over het algemeen) gezonde en essentiële vetten. Maar toch zijn transvetten inderdaad ongezond. Super ongezond!
Transvetten zijn niet goed voor je gezondheid, daarom is het beter om deze zoveel mogelijk te vermijden.
Voorbeelden van producten die transvetten bevatten:
Transvetten kunnen we verder onderverdelen in dierlijke en kunstmatige transvetten. Beide hebben een negatieve invloed op je gezondheid. Het schadelijke LDL-cholesterol wordt verhoogd door transvetten en het niveau van je gezonde HDL-cholesterol wordt juist verlaagd. Dit verhoogt het risico op hart -en vaatziekten.
Dierlijke transvetten zijn te vinden in melk en vleesproducten. Deze vetten ontstaan wanneer herkauwers als koeien, geiten en schapen gras in hun maag verteren.
Kunstmatige transvetten zijn het resultaat van een chemisch proces. Deze vetten vinden hun oorsprong in de fabriek. Van origine zijn het gezonde, onverzadigde vetten die bewerkt worden om bijvoorbeeld langer houdbaar te zijn.
Je hebt vet veel gelezen over de verschillende vetsoorten. Hopelijk heb je het antwoord op de vraag ‘is vet ongezond?’ nu duidelijk voor de bril. Maar voordat ik dit artikel afrond wil ik je nog één ding op het hart drukken:
Vet wordt vaak als boosdoener en dikmaker beschouwd. Maar je krijgt heus niet direct zwembandjes als je af en toe pizza, patatje of frikandel speciaal eet. Zolang je het maar met mate doet.
Ik snap dat een gezonde levensstijl en vinden van een goede balans niet zo makkelijk is als het lijkt. Daarom helpen we je bij onze personal training ook met een op maat gemaakt voedingsadvies. Ik help je om de weg te vinden naar een gezonde lifestyle zonder je een streng dieet aan te smeren.
Benieuwd? Probeer nu gratis een proefsessie personal training met voedingsadvies.
Gustafit // Go Athletic
Algemene voorwaarden | Privacybeleid
© 2023 | Gerealiseerd met: Unbored