Als je al enige tijd met sporten bezig bent heb je vast de term HIIT training wel eens voorbij horen komen. Maar wat betekent HIIT eigenlijk? En hoe kan jij het gebruiken om het maximale uit je workouts te halen?
HIIT staat voor High Intensity Interval Training. In lekentaal betekent dit ‘keihard sporten in korte periodes’. Er zijn verschillende varianten van intervaltraining, dus als je al traint met intervallen, klinkt dit ongetwijfeld al bekend in de oren.
Bij HIIT focus je je op extreem hard sporten (alles geven), gevolgd door korte rustperiodes voor herstel. Na de rust pak je dezelfde oefeningen weer op en geef je opnieuw alles.
HIIT is een manier om het meeste uit een korte workout te halen. Een HIIT workout kan gedaan worden in 15-30 minuten en is wel even wat anders dan andere manieren van sporten.
Not a walk in the park zeg maar.
Tijdens een HIIT training leun je op je anaeroob energiesysteem. Je lichaam gebruikt glucose zonder zuurstof om de benodigde energie te genereren.
Omdat je de energie die je genereert meteen gebruikt, is het niet mogelijk om de oefeningen voor lange periodes vol te houden. Niet met zo’n hoge intensiteit, tenminste.
Daarom werk je bij een HIIT training met intervallen, zodat je genoeg tijd hebt om te herstellen en je energieniveau weer aan te vullen. Afhankelijk van je niveau en je doelen, kun je je rusttijden aanpassen.
Begin je net? Dan wil je ongeveer driemaal zo lang rusten als de interval die je net hebt gedaan. Ben je een meer gevorderde sporter, dan kun je dit terugbrengen naar 2x zo lang. Een HIIT interval duurt niet langer dan 20 seconden. Dus je rust voor 40-60 seconden.
Als je voor langere intervallen kiest met kortere rustpauzes kun je niet langer voluit gaan en doe je niet meer aan HIIT. Je training begint dan meer op cardio te lijken. Geef dus echt alles in een setje en rust voldoende uit. Dan kun je de volgende set weer volle bak trainen.
Voor topatleten is HIIT training een manier om hun sportprestaties te verbeteren. Door HIIT te doen, word je sneller en heb je meer explosieve kracht. Ook voor de huis, tuin en keuken sporter kan dat veel voordelen opleveren.
Met een HIIT training verbrand je meer calorieën in minder tijd! Wie wil dat nou niet? In tegenstelling tot duurtraining, waarbij je 30 tot 60 minuten bezig bent, ga je met HIIT kort en krachtig aan de slag!
Je verbrandt in tegenstelling tot cardio met een lagere hartslag tijdens een HIIT training meer koolhydraten. Bij cardio op een lagere hartslag ben je meer in de vetverbrandingszone aan ‘t werk.
Door een HIIT training verhoog je de capaciteit van je lichaam om zuurstof goed te gebruiken tijdens het sporten. Tegelijkertijd verbetert het je bloedsdoorloop en je insuline gevoeligheid.
Tijdens een HIIT training verhoog je je hartslag voor een langere periode. En als het je doel is, kan HIIT je helpen met afvallen. HIIT is een manier van efficiënt trainen, en dus perfect voor mensen die willen sporten met weinig tijd.
Je zult ook merken dat een HIIT training je meer energie geeft om dingen te doen gedurende de dag. Het wordt gemakkelijker om in beweging te komen en een middagdutje wordt al snel overbodig. Mits je gezond eet, tenminste.
Daarnaast heeft HIIT ook veel voordelen voor je normale workouts.
Als je HIIT combineert met je gebruikelijke manier van sporten, zul je al snel merken dat je ook in deze workouts beter wordt.
Tijdens cardio workouts zul je merken dat je een hoger tempo aan kunt en voor een langere tijd door kunt gaan. Ook al doe je je HIIT workouts in korte tijd, het draagt nog steeds bij aan het opbouwen van een ijzersterke conditie.
Dit komt omdat je lichaam beter en meer zuurstof kan gebruiken tijdens het sporten. En daarvan heb je extra veel nodig tijdens je cardio workouts.
Je zult merken dat je HIIT workouts ook effect hebben op je krachttraining. Vooral wanneer je veel lichaamsgewicht oefeningen doet, zoals bij calisthenics.
Maar ook tijdens het bankdrukken, deadliften, kettlebells gooien en gewoon opdrukken, zul je merken dat je meer aan kunt.
Buiten het fysieke om, heeft HIIT ook nog een groot voordeel in het dagelijks leven. HIIT levert namelijk belangrijke voordelen voor je geestelijke gezondheid op.
Uit onderzoek is gebleken dat HIIT helpt om symptomen van angst, stress, depressie en zelfs OCD te onderdrukken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat regelmatig trainen op een hoge intensiteit zelfs helpt om herhaling van stress- en depressie symptomen te voorkomen.
Niemand die jou nog kan stoppen!
HIIT workouts zijn voornamelijk gebaseerd op oefeningen met lichaamsgewicht. Over het algemeen zijn lichaamsgewicht oefeningen het veiligst omdat je er minder fout mee kunt doen.
Zodra je extra gewicht gaat toevoegen wordt techniek steeds belangrijker. Wanneer je, zoals bij HIIT, voluit gaat trainen en gewicht toevoegt, zal je techniek snel minder worden. Slechte techniek met extra gewicht zal tot extra druk leiden op je gewrichten.
Ook al gebruik je bij HIIT geen extra gewicht, zorg wel voor een goede warming-up. Met warme spieren en gewrichten verminder je het risico op blessures.
Als je een complete beginner bent, kan het lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. In ons artikel 15 oefeningen met je eigen lichaamsgewicht vind je verschillende oefeningen die je in een HIIT workout kunt toepassen.
Doe ze 20 seconden voluit, gevolgd door 60 seconden rust. Probeer minimaal 5 oefeningen te doen in één set. En ga voor tenminste 3 sets in totaal.
Wil je er zeker van zijn dat jij het maximale uit je HIIT workout haalt? Denk dan eens na over een personal trainer. Die begeleidt je bij de oefeningen zodat je de juiste vorm en techniek gebruikt. Een trainer zal je ook helpen om jezelf maximaal te pushen wanneer het nodig is.
Kom een keer langs bij onze nieuwe gym in Groningen en krijg nu gratis een personal training sessie. Zonder haken of ogen. Hopelijk zien we je snel!
Gustafit // Go Athletic
Algemene voorwaarden | Privacybeleid
© 2023 | Gerealiseerd met: Unbored