7 Fitness tips voor beginners

Wil jij beginnen aan je fitness avontuur maar heb je geen idee waar je moet starten?

Dan zit je hoofd misschien wel vol met verschillende vragen zoals:

  • Waar vind ik de tijd om te trainen?
  • Welke vorm van fitness past bij mij?
  • Hoe vaak per week moet ik trainen?
  • Hoe meet ik mijn resultaten?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn trainingen zo effectief mogelijk zijn?

Veel vragen die beginnen er niet makkelijker op maken. Toch is de stap naar een actieve levensstijl en de beslissing om met fitness te beginnen een belangrijke stap voor velen. 

Voor sommigen is afvallen het doel en voor een ander is het juist het doel om er gespierd uit te zien voor de zomer.

Voordat mensen voor een specifieke activiteit kiezen, zoeken ze meestal zoveel mogelijk informatie op het internet op. Om zo een zo goed mogelijk besluit te kunnen nemen. Maar pas wel op dat je niet blijft hangen in deze onderzoeksfase!

Wanneer je eenmaal een keuze hebt gemaakt, is het belangrijk dat je je er goed bij voelt en het vooral probeert vol te houden. Maar hoe zorg je ervoor dat je doorzet en niet na de eerste week opgeeft? 

In deze blog geven we je 7 fitness tips om het beginnen met sporten zo gemakkelijk mogelijk te maken.

1. Stel je trainingsdoel vast

Het is erg belangrijk dat je weet waar je je op wilt focussen. En wat jouw trainingsdoelen zijn. Het klinkt misschien cliché, maar vaak beginnen mensen klakkeloos en zonder een duidelijk doel aan hun fitness avontuur.

Dus vraag jezelf af: wat wil je bereiken?

  • Afvallen
  • Spieren opbouwen
  • Uithoudingsvermogen verhogen
  • Flexibiliteit verbeteren
  • Algehele gezondheid verbeteren

Maar hoe gaat dat doelen stellen nou in z’n werk?

Stel realistische, haalbare doelen

Onthoud dat Rome niet in één dag is gebouwd en ga voor kleinere stapjes. De belangrijkste regel die je moet volgen is dat een doel haalbaar moet zijn. Wanneer je een onmogelijk trainingsdoel hebt gesteld, zul je je al snel ontmoedigd voelen en het trainen opgeven.

Maar maak het jezelf niet té gemakkelijk. Want aan de andere kant kan een doel dat te gemakkelijk te halen er ook voor zorgen dat je sneller stopt met trainen. Waarom? Omdat je dit zo snel en gemakkelijk kunt realiseren, zie je geen reden meer om een paar keer per week te trainen. Dan verlies je de uitdaging.

Dit is natuurlijk ook niet de bedoeling. Dus, welk trainingsdoel moet je kiezen wanneer je aan jouw fitness avontuur begint?

Begin bij een groot doel dat je wilt bereiken: hoeveel kilo wil je uiteindelijk verliezen of aankomen? Breek dit vervolgens op in kleinere, realistische doelen en haalbare mijlpalen.

Een realistisch doel voor beginners is bijvoorbeeld het verbeteren van de algemene conditie en fysieke kracht.

Met behulp van fitness die op dit doel is gericht, bereid je je lichaam voor op de verhoogde inspanning die nodig is om uiteindelijk meer veeleisende doelen te bereiken. 

Tegelijkertijd verklein je hiermee de kans op blessures. Een dergelijke algemene ontwikkelingstraining zou ongeveer 6 weken moeten duren.

maak tijd vrij om te sporten

2. Vind de tijd om te sporten

Iedereen heeft het vandaag de dag erg druk. Tijd is schaars. Tijd vinden om te trainen kan lastig zijn, vooral wanneer je pas net begint met sporten. 

Drie uur per week toevoegen aan je vaste routine is nog best een uitdaging. Maar het is wel echt tijd om te beginnen met sporten, stel dit dus niet langer uit.

Wat enorm helpt is om je tijd in te plannen. Wanneer je je tijd goed organiseert en een routine vindt die bij je past, zul je zien dat het iedere workout een stukje gemakkelijker gaat.

Fitness kent fantastische voordelen voor ons lichaam en algemene gezondheid. Je zult het zien zodra je het probeert! Benieuwd hoe je kunt trainen met weinig tijd? Lees ons dan ons artikel over sporten met weinig tijd.

3. Vind een vorm van fitness die bij jou past

Om ervoor te zorgen dat jouw fitness avontuur niet van korte duur is, is het de moeite waard om de tijd te nemen om een vorm van fysieke activiteit te vinden die je leuk vindt. Niet iedere vorm van sport is namelijk geschikt voor iedereen.

Kies niet voor hardlopen wanneer je er een hekel aan hebt. Dat heeft geen enkele zin. In zo’n geval ga je het hardlopen al snel associëren met straf. Hierdoor zul je na verloop van tijd ontmoedigd raken en alle motivatie door het afvoerputje zien gaan.

Training moet veeleisend zijn, maar je moet er ook plezier in hebben. Veel mensen raken ontmoedigd om te trainen omdat ze ‘hun vorm’ van fysieke activiteit nog niet hebben gevonden. Het kost tijd en geduld. Maar als je dat vindt dan wordt je workout iets waar je naar uit kijkt.

Bij fitness denken we vaak aan grote commerciële sportscholen of hardlopen, maar wist je dat er ook andere manieren van sporten zijn? Denk aan wielrennen, zwemmen, voetbal, wandelen, etcetera. 

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er je fitness mee verbeteren. Sporten in de gym kan wel een belangrijke basis vormen voor iedere andere vorm van sporten, lees maar eens over de voordelen van krachtsport voor duursporters.

4. Oefen systematisch

Regelmaat is bij fitnessen zeer belangrijk. Zonder regelmaat zul je niet je gewenste resultaten behalen. Ons lichaam, en specifiek onze spieren, hebben veel herhalingen nodig om een beweging te onthouden en zich aan te passen aan de nodige inspanning. Als gevolg daarvan kun je ze klaarstomen voor een zwaardere belasting.

Al vanaf de eerste training vergroot je je inspanningsvermogen. Maar als je dit niet doorzet met verdere prikkels (dat wil zeggen een volgende training) zal alles na verloop van tijd weer verdwijnen en zul je je weer terug bij af zijn.

Regelmaat is effectief!

Als ons enthousiasme na een paar weken trainen ophoudt en we te lange pauzes nemen om uit te rusten, zal al dat zweten tevergeefs zijn geweest. Je zult weer helemaal opnieuw moeten beginnen.

Door telkens als beginnende sporter weer van start te gaan, komen we terecht in een zogenaamde trainingsstagnatie, die onze motivatie verslechtert. Wanneer dat gebeurt, stoppen we met geloven in in onze fitnessdoelen.

Bovendien heeft regelmatig oefenen veel gezondheidsvoordelen. Niet alleen verbeter je er je stemming mee, maar je vergroot er ook je creativiteit mee. 

Daarnaast slaap je na fysieke inspanning beter, verminder je het risico op kanker zul je na verloop van tijd steeds zelfverzekerder worden.

'Een gezonde geest in een gezond lichaam'.

5. Overdrijf het niet

Fitness tips

Veel beginners over-trainen hun lichaam omdat ze denken dat ze dan sneller resultaten zullen zien. Dit is echter de verkeerde manier van denken. Soms moet je wachten voordat je de effecten van iets ziet. Het is niet nodig om 7 dagen per week te trainen, het lichaam moet uitrusten. Zorg dus voor voldoende slaap.

Wanneer je genoeg rust neemt, zal je lichaam zich aanpassen en herstellen. Lees maar eens over het effect van een goede nachtrust op je spiergroei.

Het verhogen van de belasting moet ook langzaam en geleidelijk gebeuren. Als beginner kan het erg lastig zijn om de juiste manier van trainen te vinden. Een goed trainingsplan maken dat is aangepast aan jouw behoeftes en doelen kan uren in beslag nemen.

Sporten met personal training voor beginners?

Daarom kan het de moeite waard zijn de hulp van een specialist in te schakelen. Bijvoorbeeld die van een personal trainer. Fitness met een personal trainer tilt de kwaliteit van je oefeningen naar nieuwe hoogtes.

Je krijgt niet alleen iemand die je motiveert, maar ook iemand die controleert of je de juiste techniek bij alle oefeningen gebruikt. Een personal trainer zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk de voortgang ziet. En let er tegelijkertijd op dat je je niet overbelast.

Trainen is dan misschien veeleisend, maar nog steeds haalbaar. Lees meer over de voordelen van fitness met een personal trainer en probeer gratis een personal training bij Gustafit.

6. Probeer compound oefeningen

Zoals je het wellicht al uit de naam kunt afleiden, zijn dit complexe oefeningen. Dit betekent dat meerdere spiergroepen gestimuleerd worden tijdens deze vorm van fitness.

Dit soort oefeningen zijn bijvoorbeeld squats, barbell rows, bench press of deadlifts. Met deze kleine set basisoefeningen kun je je lichaam goed in balans houden en ontwikkelen.

squat spieren opbouwen

In tegenstelling tot isolatie oefeningen, gebruik je compound oefeningen iedere dag. Bijvoorbeeld wanneer je iets van de grond tilt (deadlift) of je zware boodschappen draagt (lopen met gewicht). 

Als je deze onder de knie kunt krijgen tijdens je gym sessies zullen simpele dagelijkse activiteiten je ook beter af gaan.

Het betrekken van veel spiergroepen levert ook een groot anabool potentieel (nee, niet de illegale soort) op en draagt bij aan een hogere afgifte van hormonen zoals testosteron of groeihormoon dan met geïsoleerde inspanning. 

Met andere woorden, compound oefeningen creëren uitstekende anabole omstandigheden voor spiergroei.

Een ander voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld isolatie oefeningen is de stimulatie van kleine, diepe kernspieren. Hoewel ze esthetisch geen significante invloed hebben, kunnen ze blessures voorkomen.

7. Rekken en strekken

Een van de beste fitness tips voor beginners is: het niet vergeten te rekken en te strekken. Onze spieren zijn gemaakt van microvezels, die tijdens het werken verkorten (spiercontractie) en verlengen (spierontspanning).

Het gebrek aan deze beweging resulteert in verschillende soorten contracturen, beperkte mobiliteit van gewrichten en pijnsyndromen (bijvoorbeeld het upper-crossed syndroom geassocieerd met beperkte mobiliteit van het schoudergewricht).

Regelmatige rekoefeningen zorgen er niet alleen voor dat de overmatige spierspanning verminderd wordt (de zogenaamde gespannen spieren), maar ook dat de microvezels permanent verlengd worden.

Als gevolg hiervan leidt het tot een toename van de spierflexibiliteit en de mobiliteit van de sporter. Dit vertaalt zich, op zijn beurt, in het beter welzijn en de vermindering van het risico op blessures tijdens andere fysieke activiteiten (bijv. krachttraining).

Lees ons artikel als je meer wilt weten over de waarde van regelmatig rekken en strekken.

Is beginnen met fitness moeilijk?

Alle grote veranderingen in het leven komen met hun eigen uitdagingen. Wanneer je met fitness begint kunnen veel aspecten intimiderend lijken. Maar je moet ophouden met mopperen!

Stop met mopperen!

De grootste barrière in het halen van jouw doelen is je motivatie.

Het is makkelijk om een uitweg te zoeken met excuses als: “ik wil niet zweten”; “ik kan het niet”; “anderen hebben aanleg om te trainen, maar ik niet”;”dat is te moeilijk”. 

Maar uiteindelijk brengt niets je beter in vorm dan te stoppen met zeuren. ‘No pain, no gain.’

Zullen er momenten zijn dat je er geen zin in hebt? Zonder meer. 

Zullen er momenten komen waarop je slechte conditie je kwaad maakt? Ja, absoluut. 

Zul je soms pauzes in je training hebben? Wellicht.

Het is echter de moeite waard om te onthouden dat een begin altijd wat lastig kan zijn (vergelijk het met een nieuwe baan) – maar met iedere opvolgende training zal dat steeds een beetje beter worden.

Niemand is geboren met eeuwige motivatie. Dus in plaats van te veel van jezelf te vragen, maak je met jezelf een afspraak om een minimale hoeveelheid beweging per week te doen. 

En daarna zal het vanzelf van een leien dakje gaan!

Wil je toch graag meer motivatie? Lees dan onze 16 tips voor meer motivatie tijdens het sporten!

Begin met deze fitness tips

Als je voorheen alleen te maken had met op sport (dankzij tv-uitzendingen), probeer dan niet meteen de moeilijkste oefeningen te doen. 

Dit ziet er misschien geweldig uit. En een foto op je social media zou zonder meer veel likes genereren.

Maar ik trap op jouw rem. Begin rustig.

Bewegen is in de eerste plaats iets dat je doet voor je eigen lichaam en gezondheid. Onthoud dat al onze fitness tips voor beginners niet werken zonder een duidelijk trainingsdoel.

Met een duidelijk doel voor ogen en deze tips in het achterhoofd, zal beginnen met sporten een eitje zijn!